brailletekens
Een brailleteken kan maximaal uit zes puntjes bestaan. Als alle puntjes voelbaar zijn, staan er drie puntjes onder elkaar en twee puntjes naast elkaar. Een letter is te herkennen aan waar de puntjes staan. Zo wordt de letter A weergegeven door alleen het puntje linksboven (puntje 1), de B door het puntje linksboven en het puntje daaronder (puntjes 1 en 2), de c door het puntje linksboven en het puntje rechtsboven (puntjes 1 en 4), etc. Zo is er voor iedere letter en een flink aantal leestekens een unieke puntencombinatie die dat teken weergeeft en dat geeft veel mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een Rubic’s Kubus in Braille.
Braille is geïnspireerd op het leger
In 1819 ontwikkelde de Franse artillerieofficier Charles Barbier een speciaal nachtschrift, waarmee zijn manschappen ook in het donker berichten konden overbrengen aan het front. Het was een systeem waarbij men via reliëfcodes in een rooster met 12 punten bepaalde boodschappen kon doorgeven. Dit inspireerde de toen 10-jarige Louis Braille (1809-1852) tot het ontwikkelen van het brailleschrift zoals wij het nu kennen.
Braille in andere talen
Er bestaat ook braille in andere talen. Zo wordt elk Chinees teken in braille door één tot drie letters weergegeven. Fun fact: Arabisch braille wordt, in tegenstelling tot het Arabische schrift voor zienden, van links naar rechts gelezen.
brailleleesregels
Er bestaan brailleleesregels, die tekst op een computerscherm kunnen omzetten in braille.De aanpassing op een computer geeft door wat er te zien is op het scherm, en de brailleleesregel geeft dit weer in braille. De puntjes van de leesregel kunnen omhoog en omlaag gaan, zodat ze steeds andere letters kunnen vormen. Overigens zijn er kleine verschillen tussen computerbraille en standaard braille; met twee extra puntjes kan de computer bijvoorbeeld aangeven dat iets onderstreept of geselecteerd is.
Bekijk een volledig overzicht van in Nederland beschikbare brailleleesregels bij Babbage
braillemuzieknotenschrift
Er bestaat ook braillemuzieknotenschrift.Dit ziet er heel anders uit dan gewoon notenschrift: de noten staan niet onder of boven, maar achter elkaar. Er wordt dus niet gewerkt met een notenbalk, zoals bij notenschrift voor zienden. Er zijn maar heel weinig mensen die braillenotenschrift kunnen lezen.
Of dan toch maar Dominos spelen in Braille?
zelf braille maken?
Met een zogenaamde brailleermachine kun je zelf braille maken. De bekendste is een Perkins brailleermachine. Je kunt hier een papier in draaien en vervolgens correspondeert elk van de zes toetsen met één van de puntjes van een brailleletter. Om een letter te typen, druk je tegelijkertijd de puntjes in die je nodig hebt om de letter te vormen.
Auteur: Lucas de Jong