Een rugtas die ziet wat jij niet ziet

blind/slechtziend tech Sep 05, 2018

Ben je blind of slechtziend, en loop je nog weleens ergens tegenaan omdat je het niet tegenkomt met je stok? Khalid en Dennis bedachten hier een oplossing voor. Samen met drie medestudenten bedachten ze Seenar, een rugtas met sonarsensoren. Ze zijn nu bezig het product verder te ontwikkelen. We Are Ctalents redactielid Lucas interviewde Khalid over zijn idee.

Hoe werkt Seenar?

Khalid Safi (23), derdejaars student Gezondheidszorgtechnologie bij hogeschool Avans in Tilburg, vertelt dat het idee is ontstaan door een opdracht vanuit school. “We moesten iets bedenken met sonarsensoren, wat bruikbaar was voor blinden en slechtzienden. Om ideeën te krijgen hebben we bij verschillende gelegenheden met blinden en slechtzienden gepraat. Zo kwamen we op het idee van de rugtas.”

Seenar (spreek uit: SIE-nar) werkt met sonarsensoren. Dezelfde technologie wordt gebruikt voor parkeersensoren in auto’s. De sensoren zitten op de schouderbanden van de rugzak. Seenar detecteert alle objecten die zich voor de drager van de rugtas bevinden op een hoogte tussen de heupen en het hoofd. De tas waarschuwt met een trilsignaal aan de kant waar het object zich bevindt. Zo kun je bijvoorbeeld uithangborden of laaghangende takken, die je normaal zou missen met je stok, toch ontwijken.

Rugzak Seenar

Ontwikkeling Seenar

Voor Khalid was het belangrijk dat blinden in de praktijk iets aan de rugtas zouden hebben: “Ik wilde de blinden en slechtzienden van A tot Z meenemen in het proces.” Het moeilijkste onderdeel was het design. “De technologie bestaat al maar wordt in een heel andere wereld gebruikt, bijvoorbeeld bij parkeersensoren”, vertelt Khalid. “Hoe verwerk je zoiets in een tas, en welke trilmotor gebruik je? Je moet ook zorgen dat de sensor niet voor te veel dingen waarschuwt, dat het bereik goed is.”

Desondanks had de groep al tijdens de minor een prototype af, en hebben ze dit al getest. Daarvoor hadden ze een ruimte op school afgehuurd, waar ze een parcours met obstakels tussen heup- en hoofdhoogte hadden uitgezet. “De test verliep vlekkeloos, het systeem deed precies wat het moest doen”, vertelt Khalid enthousiast. Ook de blinde gebruikers waren tevreden.

Volgende stappen voor Seenar

Na het schoolproject besloot Khalid samen met groepsgenoot Dennis het project verder op te pakken. “We hebben wat kleine uiterlijke aanpassingen gedaan, zodat je bijvoorbeeld de draden niet ziet. Nu willen we graag prototypes laten testen door blinden en slechtzienden in hun dagelijks leven. Dan kunnen we de puntjes op de I zetten en het product op de markt brengen.”

Ook voor de verdere toekomst heeft Khalid al plannen. “Een volgende stap zou zijn om een nieuwe manier van lopen te introduceren, waarbij je de blindenstok helemaal niet nodig hebt. We hebben hier al wel ideeën over, maar we moeten er nog over nadenken hoe we dat in de praktijk kunnen toepassen. Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar de techniek is er.” 

Auteur: Lucas de Jong

Wil jij meer artikelen lezen over de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen? Lees bijvoorbeeld het artikel van Noor over de OrCam MyEye.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.