Goed horen is niet alleen een kwestie van goede oren, maar ook van een fit brein. Hoe beter je concentratievermogen, je taalvaarvaardigheid en je werkgeheugen, hoe makkelijker je je gesprekspartner op een druk feestje kan verstaan. Diederik, die zelf vaak bekaf is na een gesprek in een lawaaierige omgeving, wil weten hoeveel inspanning hij moet leveren om anderen goed te kunnen verstaan. Daarom laat hij door cognitief psycholoog Adriana Zekveld op de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn pupilgrootte opmeten.
Focussen op gesprekspartner kost meer moeite
Terwijl Diederik ontdekt welke geheimen zijn ogen over zijn gehoor vertellen, spitst Elisabeth haar oren in het geluidlokalisatie laboratorium van neurowetenschapper Marc van Wanrooij. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet hij onderzoek naar richtinghoren. Want wie moeite heeft te bepalen uit welke richting een geluid komt, heeft in een drukke omgeving extra veel moeite zich te focussen op zijn gesprekspartner.
Toekomst: een slim gehoorappraat
Voor precies dit probleem zoekt Elia Formisano, neurowetenschapper aan de Universiteit Maastricht, een oplossing. Zijn doel: een gehoorapparaat ontwikkelen dat uit de hersenactiviteit kan afleiden naar welk geluid iemand wil luisteren en dan precies dat geluid versterkt. Diederik werpt zich op als proefkonijn en laat zijn hersens uitlezen. De vraag is of het de onderzoekers lukt om te bepalen waar hij naar luistert.
Uitzending terugkijken
Bekijk de aflevering Verstoord Gehoor over slechthorendheid nu terug op de website van De Kennis van Nu.