Loonkostensubsidie wordt loondispensatie: de bezwaren van de Ctalents community

Er zijn nog steeds te veel mensen met een arbeidshandicap werkloos. Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om iemand met een arbeidshandicap in dienst te nemen, wil staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark een maatregel invoeren. Deze maatregel houdt in dat de loonkostensubsidie in de Participatiewet wordt vervangen door loondispensatie. Het is je vast niet ontgaan dat er over deze maatregel veel ophef is ontstaan, en terecht!

Meer banen creëren

Begin 2026 moeten er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen in de overheidssector en 100.000 banen in de private sector. Dit is vastgelegd in de zogenoemde banenafspraak (bron: www.rijksoverheid.nl). Staatssecretaris Van Ark wil dat het makkelijker wordt voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De maatregel om de loonkostensubsidie in de Participatiewet te vervangen door loondispensatiezou dus voor meer banen voor arbeidsgehandicapten moeten zorgen. Maar hier zetten veel mensen, waaronder wij, onze vraagtekens bij. Er zitten voor mensen met een beperking namelijk veel nadelen aan het voorstel van de staatsecretaris.

De gevolgen van de maatregel

De gevolgen van de maatregel die het kabinet wil invoeren zijn onder meer dat:

  • Werkgevers loon betalen conform de productiviteit van de werknemer. Dit loon kan onder het wettelijk minimumloon liggen.
  • Werknemers met een arbeidsbeperking die hierdoor onder het minimumloon gaan verdienen, geen pensioen kunnen opbouwen. Dit komt doordat je geen pensioen opbouwt over een uitkering vanuit de gemeente, en omdat de werkgever geen pensioenpremie voor jou meer hoeft te betalen.
  • Werknemers met spaargeld of een werkende partner geen recht hebben op een aanvullende uitkering van de gemeente, en dus onder het minimumloon verdienen ondanks dat zij werken.
  • Werknemers de aanvulling van het loon zelf moeten aanvragen bij de gemeente.

Productiviteit meten

Moeten wij gaan bewijzen hoeveel capaciteiten wij hebben? Gaat er daadwerkelijk iemand onze capaciteiten meten, en wordt ons salaris daar dan op gebaseerd? Dit klinkt ons zeer vreemd in de oren. Allereerst vragen wij ons af hoe die meting überhaupt verricht wordt. Daarnaast wordt in de maatregel alleen de productiviteit van mensen met een arbeidsbeperking gemeten. Dit betekent dus dat iemand anders, die dezelfde functie vervult, niet die meting krijgt. Het is raar dat wij ons meer moeten bewijzen dan onze collega’s. Je hebt niet voor niets cao’s, die bepalen toch wat wij verdienen? Minder verdienen dan collega’s met dezelfde functie is wat ons betreft discriminatie, en niet in overeenstemming met het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een beperking.

Voor de arbeidsgehandicapte zit er ook een gevoelskwestie aan vast. De maatregel werkt stigmatiserend, aangezien de wet er impliciet vanuit gaat dat mensen met een arbeidsbeperking niet even productief zijn als hun collega’s. In heel veel gevallen is de productiviteit echter niet afhankelijk van de arbeidsbeperking, en bovendien zijn arbeidsgehandicapten vaak juist zeer gemotiveerde en loyale werknemers. Dit is in verschillende wetenschappelijke studies aangetoond.

Onder het wettelijk minimumloon verdienen?

Werkgevers mogen in de nieuwe maatregel werknemers onder het wettelijk minimumloon betalen. Moeten werkgevers daadwerkelijk door financiële prikkels verleid worden om arbeidsgehandicapten aan te nemen? Als ik ergens aangenomen wordt, wil ik aangenomen worden om mijn kwaliteiten en niet omdat dit de werkgever financiële voordelen oplevert.

Er zijn mensen die rechten studeren en blind zijn. Die hebben vast niet jarenlang gezwoegd voor hun diploma om onder het minimumloon te gaan verdienen. Je zult maar de eerste blinde advocaat zijn die de helft van het minimumloon gaat verdienen! Daar gaat toch niemand mee akkoord?

Spaargeld of een werkende partner = geen recht op aanvulling vanuit de gemeente

Heb jij heel hard gespaard om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen, dan gaat de gemeente je aanvulling op je loon niet betalen. Maak eerst dat spaargeld maar op! Hoe kan je dan ooit een huis kopen of op vakantie gaan?

En heb je een werkende partner, dan gaat de aanvulling op je loon ook aan je neus voorbij. Van huis uit hebben we allemaal geleerd dat we financieel onafhankelijk moeten zijn. Financieel afhankelijk worden van een partner is geen optie.

Oproep

Werknemers met een arbeidshandicap staan er over het algemeen om bekend keihard te werken. Zij willen laten zien wat ze waard zijn en zijn erg gemotiveerd. Wij verdienen de kans om onze kwaliteiten en talenten in een eerlijk betaalde functie in te zetten.

Heb jij de petitie van ‘Wij staan op’ tegen de nieuwe maatregel al getekend? Nee? Ga dan snel naar https://benikhetnietwaard.petities.nl/ en doe dat alsnog!

Auteurs: Lucas de Jong & Noor

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.