Ons dagelijks leven ziet er momenteel heel anders uit dan een maand geleden. In het nieuws horen we veel over de maatregelen rondom het coronavirus, het aantal besmettingen en de medewerkers van ziekenhuizen die alles in het werk stellen om de vele patiënten zorg te bieden. Eventjes naar buiten is helaas niet zo vanzelfsprekend meer. Zoveel mogelijk afstand houden van elkaar en alleen nog sociaal contact via social media. Persoonlijk mis ik de gezellige borrels met vrienden, de etentjes met familie en de onbezorgde wandelingen in het bos of op het strand enorm. Naast skypen en series kijken, zijn er gelukkig nog wel andere leuke activiteiten om de vrije tijd mee door te komen.
Zelf geniet ik erg van lezen. Het geeft mij veel ontspanning en zorgt dat ik mijn hoofd na een drukke werkdag leeg kan maken. Al vanaf jongs af aan noem ik mijzelf een echte boekenwurm. Het begon met vele dikke brailleboeken. Mijn ouders werden soms bijna wanhopig als de postbode weer voor onze deur stond met twee enorme tassen vol nieuwe brailleboeken. Ik was toen al een echte fan van Harry Potter en sommige delen van deze reeks waren maar liefst 35 braillebanden. Toen de stapels boeken bijna tot het plafond reikten, besloot ik toch maar over te stappen op de luisterboeken. Er waren vele verhalen beschikbaar op cd, die vaak ook nog eens ontzettend leuk werden voorgelezen. Dit scheelde bovendien een heleboel bagage in de auto op vakantie naar Frankrijk.
Enige tijd later bleek dat al die cd-verzamelingen toch niet zo geschikt waren voor mij. Veel mensen uit mijn omgeving zullen namelijk beamen dat ik nogal chaotisch kan zijn, om het maar eens zachtjes uit te drukken. Ik vergeet continu waar ik mijn spullen neerleg. Dit gold helaas ook voor alle mapjes met luistercd’s. Algauw ontbraken er cd’s uit mijn geliefde Harry Pottercollectie of zaten er zulke grote krassen op de cd, dat de voorlezer wel erg vaak begon te haperen. Gelukkig kreeg ik van iemand de tip voor de app Storytel. Dit bleek een geweldige uitvinding te zijn. Geen autovrachten vol met brailleboeken, geen beschadigde cd’s, maar één app vol met talloze luisterboeken. De app is goed toegankelijk als je blind of slechtziend bent. Je kunt eenvoudig zoeken op ‘Categorie’ en vervolgens boeken toevoegen aan je digitale boekenplank. Er zijn meerdere filters waarmee je de boekenplank naar jouw voorkeur kunt indelen. Ook is het mogelijk om bij het zoekveld te zoeken op boektitel, auteur of voorlezer. Er staan echt allerlei soorten boeken op Storytel, zelfs in verschillende talen. Als je meerdere boeken beluisterd hebt, geeft de app aanbevelingen voor nieuwe boeken die jij mogelijk leuk vindt om te lezen. Dit kan handig zijn om een keuze te maken uit de ontelbare boektitels. Tijdens het beluisteren van een boek kun je zelfs een slaaptimer instellen, zodat het luisterboek na een bepaalde tijd automatisch wordt gepauzeerd. Het is mogelijk om het verhaal terug en vooruit te spoelen. Helaas is het mij nog niet gelukt om te navigeren op pagina of hoofdstuk. Dit zou nog een mooie toevoeging zijn voor de app. Wel kun je bookmarks toevoegen die het navigeren in een boek gemakkelijker maken. Ben je ook enthousiast geworden, dan kun je Storytel 14 dagen gratis uit proberen.
Zeker nu we allemaal veel thuis zijn en ineens een volledig lege weekendplanning hebben, luister ik regelmatig naar de boeken op Storytel. Lekker in het zonnetje bij het raam, onder een dekentje op de bank met een kopje thee, maar ook tijdens het ophangen van de was of het uitruimen van de vaatwasser. Verder luister ik graag naar podcasts. Er zijn verschillende toegankelijke apps waarin je eenvoudig podcasts kunt beluisteren, waaronder Spotify en Apple Podcasts. Het fijne is dat je voor een podcast niet hoeft te kunnen zien en dat je ontspannen kunt luisteren naar gesprekken over allerlei onderwerpen. Recentelijk ben ik zelf gestart met het maken van een podcast over, hoe kan het ook anders, boeken. In Onze Boekencast bespreek ik verschillende boeken met vrienden en een lekker kopje thee (of soms heel misschien een glaasje wijn). Inmiddels zijn er drie afleveringen opgenomen. In deze afleveringen staan ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch, ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson en ‘Springvloed’ van Cilla en Rolf Börjlind centraal. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering. Als je je op deze podcast abonneert, krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Deze week heb ik de eerste aflevering op afstand opgenomen. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Deel gerust je reactie, gouden tip of feedback. Ook vind ik het heel leuk om te horen welk boek jij graag een keer terug zou willen horen in deze podcast. Onze Boekencast is onder andere te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Youtube.
Link website podcast: https://onzeboekencast.podbean.com/
Link Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/onze-boekencast/id1502166520
Link Spotify: https://open.spotify.com/show/1RCSbWgHjXrdXRoplhBDzp?si=W_PKBSXrTfGNnIxVELGg7g
Link Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9mZWVkLnBvZGJlYW4uY29tL29uemVib2VrZW5jYXN0L2ZlZWQueG1s
Link Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCOOyHsjqzb9e2TYlUguPsfQ
Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!
Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.