Parijs door de ogen van een blinde

Laatst was ik (Lucas, 24 jaar, blind) samen met mijn moeder een paar dagen op vakantie in Parijs. Ik kwam erachter dat Parijs niet alleen mooie bezienswaardigheden heeft, maar dat er ook heel wat te voelen en te horen is. Wat mij betreft is Parijs een echte aanrader voor iemand die blind is. Lees hier over mijn ervaringen.

Parijs is toegankelijk voor mensen met een beperking

Parijs is een drukke en levendige stad. Je hebt er plekken waar het zwart ziet van de toeristen, maar op andere plaatsen kom je meer ‘echte’ Parijzenaren tegen. Ons hotel zat wat dat betreft in een leuke buurt: aan de rand van het centrum, maar niet te toeristisch. Rondom de toeristische trekpleisters was het soms wel erg druk. Parijs heeft een uitgebreid metronetwerk waarmee je praktisch overal kunt komen waar je maar heen wilt. Opvallend is de vriendelijkheid van de Parijzenaren naar mensen met een beperking: ik mocht vaak de rij overslaan en hoefde meestal geen entree te betalen. Ook mijn moeder kon als begeleider vaak gratis naar binnen. Opmerkelijk was dat zelfs bedelaars mij niet om een aalmoes vroegen.

Versailles goed aangepast voor blinden

Wij zijn bij een aantal attracties geweest. De eerste dag hebben we het Kasteel van Versaillesbezocht. Er was een interessante audiotour, maar ze hadden ook een voelplattegrond van het terrein en een maquette van het kasteel, waarop je kon voelen hoe het er oorspronkelijk uitzag en wat Keizer Lodewijk XIV had laten bijbouwen. Je kon zelfs de materialen voelen die ze gebruikt hadden. Dat vond ik erg interessant.

In het Louvre mag je aan beelden voelen

Ook het bezoek aan het Musée du Louvre was leuk. Er was daar net als in Versailles een Audiotour, maar daarnaast was er de ‘Tactile gallery’. Daar stonden beelden die je mocht aanraken. Ik vond dit erg interessant. Wel moesten we een aantal keer terug naar de informatiebalie omdat we de audiotour niet aan de praat kregen. Ondanks dat hadden ze dus goed nagedacht hoe ze het toegankelijk konden maken voor blinden. Daar kunnen ze in Nederland nog een puntje aan zuigen.

Cité des Sciences: tentoonstelling over geluiden

Het leukste dat ik heb bezocht was echter niet het Louvre of Versailles, maar de Cité des Sciences et de l’Industrie.  Dit was een soort Nemo, maar dan minstens 10 keer zo groot. Er was ongelooflijk veel te doen, maar wij zijn vooral bij de tentoonstelling over geluiden (genaamd ‘Les sons’) geweest. Dit vonden we erg leuk, vooral omdat het heel afwisselend en divers was. Je kon bijvoorbeeld opnames beluisteren van 10 maanden oude baby’s uit verschillende landen. Je kon horen dat kinderen uit verschillende landen op die leeftijd al totaal verschillend brabbelen. Er was ook een opstelling waarin je met iemand anders kon praten die 17 meter verderop stond zonder je stem te verheffen, doordat het geluid precies naar de ander toe weerkaatste. Ze hadden de moeite genomen om alles uit te leggen met brailleteksten en reliëftekeningen. Helaas was het braille wel in het Frans, maar desalniettemin was het een erg bijzondere ervaring.

Een aanrader als vakantiebestemming

Kortom: Parijs is een erg leuke stad. Er wordt rekening gehouden met blinden en er is veel aangepast. Ook mag je bijna overal gratis naar binnen, evenals je begeleider. De stad zelf is soms wat druk, maar echt de moeite waard. Dus twijfelde je nog om er een keer heen te gaan? Ik zou zeggen: gewoon doen. Bonnes vacances!

Auteur: Lucas de Jong

Lucas is blind en ging op vakantie naar Parijs

Meer inspiratie?

Wil jij ook een mooie reis maken en zoek je naar vakantiebestemmingen die toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg tips van andere blinden en slechtzienden!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.