Één van de doelen van Stichting Ctalents is het verbeteren van de positie van auditief beperkten op de arbeidsmarkt. Voor veel werkgevers is een diploma belangrijk om te beoordelen of een sollicitant voldoet aan de kwalificaties voor een baan. Het is echter niet voor iedere dove of slechthorende jongere vanzelfsprekend om probleemloos de studie door te komen. Heb je een auditieve beperking en overweeg je te gaan studeren, of ervaar je tijdens je studie belemmeringen door je slechte gehoor? Dan volgen hier tips om je studie tot een succes te maken. Je kunt ook de ervaringsverhalen van Lieke en Karolien lezen, of het filmpje bekijken waarin Leonie uitlegt hoe zij haar studie heeft gevolgd.
Tijdens je studie kun je aanspraak maken op een aantal voorzieningen die het jou gemakkelijker maken om te studeren. Zo is er in veel collegezalen een ringleidingssysteem aanwezig. Het signaal van een microfoon wordt via een versterker verspreid en je kunt dit via je gehoorapparaat opvangen. Daarnaast bestaat er zogenaamde soloapparatuur, bestaande uit een microfoontje en een ontvanger. Als de docent dit microfoontje gebruikt, kun jij via de ontvanger horen wat hij/zij zegt. Sommige dove en slechthorende studenten nemen daarbij aantekeningen over van medestudenten na afloop van de les. Naast deze aanpassingen kun je mogelijk baat hebben bij een gebaren- of schrijftolk.
In veel gevallen worden aanpassingen als soloapparatuur of een tolk vergoed door het UWV of de zorgverzekering, mits je aantoonbaar slechthorend bent en een verwijzing van een specialist hebt. Bovendien is het in veel gevallen mogelijk extra studiefinanciering of toeslagen te krijgen. Zie de website van DUO voor informatie hierover.
Niet iedereen heeft dezelfde behoefte als het gaat om aanpassingen tijdens de studie. Maak daarom altijd een afspraak met de studentendecaan of studieadviseur om te bespreken wat er voor jou nodig is. Dit kun je het best al voor je studie bespreken. Zo kun je bijvoorbeeld van tevoren aangeven dat het voor jou prettig is als je vooraan in de klas kunt zitten, zodat de docenten voor de start van de studie op de hoogte zijn. Op die manier heb je een aantal belangrijke zaken tijdig geregeld, en heb je alvast contact met de juiste personen als er zich tijdens je studie problemen voordoen.
Wil je graag weten hoe slechthorende en dove studenten hun studie in de praktijk ervaren? Lees of bekijk dan de ervaringsverhalen hieronder:
Auteur: Lucas de Jong
Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!
Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.