AANPASSINGEN EN HULPMIDDELEN
Als je als blinde of slechtziende gaat studeren, heb je vaak aanpassingen nodig om de studie goed te kunnen volgen. Zo is er spraak- en vergrotingssoftware voor op een laptop, zodat je de studieboeken en collegeslides kunt lezen en de opdrachten kunt maken. De programma’s die tekst kunnen uitspreken en vergroten, worden screenreaders genoemd; voorbeelden zijn JAWS, Supernova en NVDA. Deze programma’s kunnen ook een brailleleesregel aansturen. Boeken kunnen worden omgezet naar voor screenreaders leesbare Word-bestanden. Dit gebeurt door Dedicon, maar dan moet wel op tijd bekend zijn welke boeken gebruikt gaan worden. Het is goed hier rekening mee te houden.
AANGEPASTE TENTAMENS
Bij tentamens is het vaak mogelijk extra tijd te krijgen, wanneer het lezen van tentamenvragen of lesstof langzamer gaat. Ook kun je vragen om een vergroot tentamen, als je daar baat bij hebt. Tentamens kun je meestal op een laptop met aanpassingen maken, maar soms zijn mondelinge tentamens een betere optie. Sommige scholen willen dat je niet je eigen laptop maar een laptop van school gebruikt, maar dat kan alleen als daar dezelfde software op zit als op je eigen laptop zodat je niet bezig hoeft te zijn met hoe het werkt.
STAGE EN STUDIEVERTRAGING
Als je voor je opleiding een stage moet doen, kun je vragen of de school kan ondersteunen in het zoeken naar een geschikte stageplaats. Niet alle werkgevers zien het namelijk zitten om een blinde of slechtziende student aan te nemen. In extreme gevallen kan dit leiden tot studievertraging, maar vaak is het mogelijk een jaar extra studiefinanciering of andere toeslagen te krijgen als je door je beperking studievertraging oploopt. Zie de website van DUO voor meer informatie over studeren met een beperking.
MEER ENERGIE
Regelmatig hebben (vooral slechtziende) studenten te kampen met vermoeidheid. Studeren als slechtziende kost vaak meer energie omdat je meer moeite hebt om te lezen wat er staat, maar ook omdat de weg zoeken binnen de gebouwen niet altijd een sinecure is. Als dit problemen oplevert of als je hierbij moeilijkheden verwacht, is het raadzaam hierover in gesprek te gaan met een studentendecaan of studieadviseur.
TIPS VOOR SOCIALE CONTACTEN
Het studentenleven is natuurlijk niet alleen maar studeren. Uitgaan, verenigingen en vrienden spelen ook een belangrijke rol voor veel studenten. Ook dit is iets wat niet altijd even gemakkelijk gaat als je blind of slechtziend bent. Je kunt dit ook op voorhand met een decaan of studieadviseur bespreken. Mogelijk kun je gekoppeld worden aan een ouderejaars student met dezelfde functiebeperking, of misschien zijn er trainingen hoe je hiermee om kunt gaan. Ook kan het zijn dat er bepaalde settings zijn waarin het leggen van contact gemakkelijker gaat, bijvoorbeeld een studenten- of studievereniging.
ERVARINGEN
Ben je benieuwd hoe visueel beperkte studenten hun studietijd hebben ervaren? Lees dan één van de volgende ervaringsverhalen:
- Het ervaringsverhaal van Floris
- Het ervaringsverhaal van Tessa
- Het ervaringsverhaal van Lucas (ikzelf)
Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan?
Bij Ctalents zijn we altijd op zoek naar blinde of slechtziende talenten die aan de slag willen gaan bij inclusieve organisaties. Bekijk onze speciale pagina voor mensen met een visuele beperking en kijk samen met ons naar jouw mogelijkheden voor het vinden van een baan.