Zes stappen om succesvol te zijn in je carrière

Foto: Sharon

Zintuiglijke beperking en een carrière? Dit is niet zo raar als het lijkt. Sterker nog, Ik geloof dat wij grotere drijfveren en draagkracht hebben om een carrière te kunnen bouwen en succesvol te zijn in je eigen vakgebied. Ten eerste wil ik iets verhelderen. Het gaat hier niet alleen maar om hoogopgeleide mensen. Ook mensen die in de bouw werken of in de supermarkt, kunnen hoog op een ladder komen (voorman worden, manager, directeur??), zolang je maar de juiste tools en houding hebt! Ten tweede, het lukt niet in 1 dag. Zelfs niet in 1 jaar. Meestal duurt het jaren voordat je wat merkt, en mocht je echt (een mooie!) ambitie hebben om bijvoorbeeld een directeur of een CEO of iets dergelijks te willen worden, dan gaan er meestal tientallen jaren overheen. Het is een marathon, geen sprint. Ben je klaar voor de zes tips om succesvol te zijn in je carrière?!?

1. De wil moet er zijn

Dit geldt voor iedereen, ook mensen die geen beperking hebben. Je moet het willen. Het klinkt heel simpel, maar sommige mensen weten niet wat ze willen. Ze willen de baas zijn maar ze willen niet de verantwoordelijkheid dragen die erbij hoort. Ze willen hogerop komen maar ze willen niet zichzelf toewijden. Je moet bereid zijn om dingen te doen die je moet doen om succesvol te zijn. Anders is het zinloos. Bedenk voor jezelf of je wel echt wil en of je bereid ben om hiervoor te doen wat je moet doen. Ja? Wil je het nog steeds? Lees dan de volgende tip!

2. Wees punctueel en doe meer dan wat ze van jou vragen

Punctueel: Op tijd komen, alles 2 keer checken, zorgvuldig zijn, zowel in je werk als in je gedrag. Als je op tijd komt en je werk zorgvuldig checkt, kom je betrouwbaar over. Mensen durven dan meer dingen aan jou over te laten en als je altijd op tijd komt, betekent dat dat je het/de ander serieus neemt. Dat straalt zekerheid uit.

Doe meer dan wat ze van je vragen: Alleen doen wat zij van je vragen is niet zo moeilijk. Een stapje verder gaan en vooruit denken, dat is lastig! Neem initiatief, wees proactief, bedenk wat je nog meer kan doen om je huidige taak beter of sneller of mooier te maken. Als ze vragen om een PowerPoint, maak er dan meteen een mooie lay-out bij. Als ze vragen om een vakje te vullen in de supermarkt, kijk dan meteen welke producten over datum zijn, zet de producten neer met etiket naar voren en doe dit alles in een vlot tempo. Doe meer dan alleen wat zij van jou vragen. Ga een klein stapje verder. Maak het net iets mooier, doe het net iets sneller, doe net iets meer. Dan steek je uit boven jouw collega’s.

3. Hard werken

Work work work. Never stop. Als je niet in een rijke familie bent geboren met een mooie erfenis die op je wacht, moet je gegarandeerd hard werken. Dit betekent ook dingen doen die je niet leuk vindt. Daarmee laat je zien dat je het graag wil en er wat voor over hebt. Als je gaat zeuren over rotklusjes, heeft niemand zin om je leuke klusjes te geven. Let op, dit moet wel normaal blijven. Natuurlijk hoor je niet te gaan stofzuigen als je een adviseur bent. Je moet wel voor jezelf op komen. Maar je baas vertellen dat je geen PowerPoint wil maken omdat je universiteit hebt gedaan, is ronduit arrogant. Laat zien dat je bereid ben om hard te werken en dat je je verantwoordelijkheid neemt voor de minder leuke dingen.

4. Netwerk

Een ding wat ik heb geleerd is, sla nooit een kopje koffie af en bied vooral een kopje koffie aan. Vraag de mensen waar je mee werkt mee op een kopje koffie, toon interesse in hem/haar en bouw een band op. Doe dit ook met je leidinggevende. Hierdoor krijg je meer een op een contact, wij hebben dit harder nodig, omdat wij ons snel isoleren en de nieuwtjes snel missen. Let op, je moet niet gaan slijmen of dit te vaak gaan doen, je wil immers niet dat iedereen denkt dat je alleen maar koffie zuipt.

5. Kom voor jezelf op

Niet zeuren. Maar kom wel voor jezelf op. Als je weet dat er een hogere positie vrij komt, vraag ernaar. Vraag duidelijk wat zij van jouw nodig hebben als je hiervoor in aanmerking wil komen. Waar moet je ervaringen mee hebben? Moet je bepaalde certificeringen behalen? Moet je werken aan je soft skills? Zij weten dan meteen dat je interesse heb, en jij weet duidelijk wat je moet doen. Als je merkt dat iemand jou iets niet laat doen terwijl je dat wel kan, vraag om een kans om jezelf te bewijzen of vertel hem/haar waarom je het wel kan. Wees hier wel realistisch in.

6. Fake it ‘till you make it (met dank aan Sandra!)

Kom zelfverzekerd over. ‘Fake it ‘till you make it’ betekent ‘Doe alsof tot het echt lukt’. Zelfs als je je niet zelfverzekerd voelt. Let op, zelfverzekerd is niet arrogant. Blijf bescheiden, maar laat in je lichaamshouding en manier van praten zien dat je weet waar je het over hebt, en praat niet over jezelf maar wees wel duidelijk over wat je kan. Vermijd woorden als ik denk, misschien, even, sorry, etc. Uiteraard zeg je wel sorry als daar een reden voor is, maar gebruik het niet om jezelf weg te cijferen. Je hoeft geen sorry te zeggen voor het feit dat je wat wil zeggen. ‘Sorry, maar ik denk dat dit misschien….’ is geen zelfverzekerde manier van praten. Vind hier een goede balans in, waarbij anderen jou zien als bescheiden, beleefd, sociaal, hardwerkend maar ook zelfverzekerd. Wat overigens een hele goede samenvatting is voor al het bovenstaande!

Auteur: Sharon Veerbeek

Wil jij meer blogs lezen van Sharon? Lees haar blog 'Doof en .... ADHD' of lees haar blog 'je gevoelens onder controle'.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blogs? Schrijf je dan in bij onze communityen ontvang de leukste artikelen in je inbox!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.